Grote stap voorwaarts in verduurzaming Hengelo met warmtenet dat 60% CO2 bespaart

17-11-2017

Vandaag vierden gemeente Hengelo, Warmtenetwerk Hengelo en Warmtebedrijf Hengelo een belangrijke mijlpaal in het verduurzamen van het warmtenet in Hengelo. Dankzij de hoofdleiding die AkzoNobel sinds kort verbindt met het warmtenet, wordt nu ook de industriële restwarmte benut voor het verwarmen van huizen en bedrijven. Dat levert een CO2-besparing op van 60% in vergelijking met een cv-ketel op aardgas.

Dubbele verduurzaming

Het warmtenet in Hengelo is uniek door de dubbele benutting van restwarmte. Het restafval dat Twence verwerkt, wordt omgezet in elektriciteit, stoom en warmte. AkzoNobel gebruikt de duurzame stoom van Twence voor haar productieproces van zout. Aan het einde van het productieproces blijft opgewarmd koelwater van ongeveer 40°C over. Dit water wordt met de nieuw aangelegde hoofdleiding rechtstreeks geleverd aan Container Terminal Twente en het High Tech Systems Park waar onder andere Thales Nederland, HP Valves en Opra zijn gevestigd. De restwarmte van AkzoNobel wordt daarnaast ingezet voor de verwarming van huizen in Hengelo. Warmtepompen zorgen ervoor dat de temperatuur verhoogd wordt naar 70°C, waardoor het ook kan worden ingezet voor de productie van warm kraanwater.

Verduurzaming Bronnet

Op High Tech Systems Park zijn alle gevestigde bedrijven aangesloten op het Bronnet, een slim energiesysteem dat alle kantoren en productiehallen op het park van duurzame warmte en koude voorziet op grote en industriële schaal. Het Bronnet is behalve duurzaam ook slim. Het biedt partners, MKB en start-ups de mogelijkheid om te experimenteren met innovaties zoals big data, energieopslag of andere nieuwe ontwikkelingen op een live netwerk. De aansluiting van het Bronnet op het warmtenet versnelt de verduurzaming van de innovatiecampus.

Klanten in de hoofdrol

Tijdens de feestelijke start van het duurzame warmtenet konden klanten en andere geïnteresseerden zien waar de warmte vandaan komt en hoe de techniek werkt. Er werden rondleidingen georganiseerd bij het pompgebouw bij AkzoNobel. Vervolgens konden bezoekers een bezoek brengen aan de duurzame energiemarkt. Hier vertelden installateurs over energiebesparende maatregelen, kregen bezoekers tips om nog lekkerder te koken op inductie, was er een leuk warmtespel voor kinderen en kon men genieten van een duurzaam hapje of drankje. “Vandaag stond in het teken van duurzaamheid, maar ook in het teken van de klant. Wij willen dat onze klanten duurzame, veilige en comfortabele warmte krijgen. Hier in Hengelo, maar ook in de rest van Nederland. In 2050 moeten we van het gas af zijn en warmte speelt een belangrijke rol in de transitie. We zetten nu in Hengelo een flinke stap en dat doen we niet alleen, maar met de gemeente Hengelo, Warmtenetwerk Hengelo, het High Tech Systems Park en vooral ook met onze klanten. Op zo’n dag als vandaag gaat duurzaamheid leven. We maken het leuk.” aldus Herman Exalto (Commercieel directeur Ennatuurlijk) namens Warmtebedrijf Hengelo.

foto rondleiding.jpgfoto markt.jpgfoto kind.jpg

Gemeente Hengelo geeft het stokje door

Aan het einde van de dag was de officiële start van het duurzame warmtenet in Hengelo. Wethouder Marcel Elferink gaf het stokje over aan Warmtenetwerk Hengelo en Warmtebedrijf Hengelo. Marcel Elferink: “Voor het aanleggen van een warmtenet heb je verschillende partijen nodig. Dat kun je als gemeente niet alleen. De samenwerking  en ondersteuning van de provincie Overijssel en het sluiten van een Green Deal met het ministerie van Economische Zaken en ander partijen draagt bij aan het verduurzamen van Hengelo. Vandaag kunnen we het warmtenet doorgeven aan Warmtenetwerk Hengelo en Warmtebedrijf Hengelo.”

Toekomstplannen

Op dit moment ontvangen zo’n 330 woningen in de wijken Berflo Es en Veldwijk duurzame restwarmte van AkzoNobel. Warmtenetwerk Hengelo heeft de aanleg van de hoofdleiding en de ombouw van tussenstation DEC Zuid  gerealiseerd. Vanaf eind november worden ook de leidingen naar het toekomstig te bouwen DEC Noord gelegd, zodat het gebied rondom laan Hart van Zuid – met onder andere het ROC van Twente - aangesloten kan worden. Roelof Potters (General manager Alliander DGO) zegt daarover namens Warmtenetwerk Hengelo: “Het warmtenet dat we aanleggen is al klaar voor een toekomst waarin later een veel groter deel van Hengelo verduurzaamd zal worden.” Klanten hebben tot 1 januari 2018 nog te maken met Ennatuurlijk (namens Warmtenet Hengelo). Daarna zal de levering officieel verzorgd worden door Warmtebedrijf Hengelo. Alle klanten worden hierover de komende tijd per post geïnformeerd.

Over het warmtenet in Hengelo:

In 2016 heeft gemeente Hengelo het warmtenet overgedragen aan Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) en Ennatuurlijk. Samen met de gemeente zijn twee nieuwe organisaties opgericht: Warmtenetwerk Hengelo (samenwerking tussen Alliander DGO en gemeente Hengelo) en Warmtebedrijf Hengelo (samenwerking tussen Ennatuurlijk en gemeente Hengelo). Warmtenetwerk Hengelo is verantwoordelijke voor het warmtetransportnet tussen AkzoNobel en de tussenstations. Warmtebedrijf Hengelo zorgt voor de distributie in de wijken en de levering van de duurzame warmte aan haar klanten.