Augustus 2017

Banner Verwarmen en koken zonder gas.png

Als het aan de overheid ligt moet Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. De komende jaren zullen daarom een overgangsfase vormen. 

De overgang van gas naar een andere warmtevoorziening is voor veel mensen een grote verandering. Daarbij is het koken een van de meest voelbare veranderingen in huis. De meeste Nederlanders doen dit namelijk nu nog op gas, maar zullen moeten overstappen naar bijvoorbeeld inductie koken.

Het grootste deel van onze klanten kookt inmiddels op inductie. En hopelijk bevalt het! Koken op inductie biedt enkele voordelen. Zo verwarmt een inductieplaat een pan vrijwel net zo snel als een gasfornuis, maar gaat er minder energie verloren. Een inductieplaat is daarnaast makkelijker schoon te maken, omdat deze in tegenstelling tot een gasfornuis mooi glad is. En een inductieplaat is veiliger, omdat er geen gas en vuur meer aanwezig zijn in de keuken.

Ennatuurlijk levert ook koude!

Als u aan Ennatuurlijk denkt, denkt u aan warmte. Maar wist u dat Ennatuurlijk ook gebruik maakt van technieken om koude te leveren?

Zeker in de zomer is dit heel fijn, want dan stroomt er in plaats van warm water, koud water door de leidingen. Dit zorgt ervoor dat de woning enkele graden gekoeld kan worden. Op sommige plaatsen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in ’s-Hertogenbosch, waar gebruik wordt gemaakt van warmte- en koudeopslag.

bodemopslag_280px.png

Ennatuurlijk maakt in ‘s-Hertogenbosch gebruik van een bodemopslagsysteem met warme en koude grondwaterbronnen. Vervolgens wordt de warmte en koude via de netten naar de klanten geleid. Omdat de vraag aan koude en warmte niet gelijk is, herstelt een vijver het evenwicht. Doordat Ennatuurlijk de warmte en koude van het bodemopslagsysteem op deze manier benut, wordt een forse CO₂ -uitstoot bespaard. Zo wordt bijgedragen aan de verduurzaming van de gemeente 's-Hertogenbosch. Lees hier meer over deze techniek.

Daarnaast wordt in Maastricht gebruik gemaakt van de restwarmte van papierfabriek Sappi. Hier is een warmtewisselaar aangesloten op de gasturbine van Sappi. Een deel van het water wordt ingezet voor de verwarming van gebouwen en warm kraanwater. Een ander deel van het water wordt gebruikt in twee absorptiekoelmachines om koud water te maken. Lees hier verder!

Kennismaken met Bas

Foto bas van Golde_580px.png

Wij laten u graag meekijken in de keuken van Ennatuurlijk. Bijvoorbeeld tijdens een van onze open dagen, of via artikelen in onze nieuwsbrieven. Deze maand stelt Bas zich aan u voor. Bas is in zijn rol als senior accountmanager actief in het oosten van Nederland en hij vertelt graag wat meer over zijn werk voor Ennatuurlijk.

“Ik werk nu zo’n anderhalf jaar als senior accountmanager in de regio Gelderland en Overijssel. Vanuit mijn rol richt ik me in deze provincies zowel op onze bestaande klanten als op de groeiambities van Ennatuurlijk. Zo tref je me gedurende de week bijvoorbeeld bij een woningbouwcorporatie uit Apeldoorn, de gemeente Deventer, de provincie Overijssel, of de Universiteit Twente in Enschede. Lekker divers dus!

Enschede wordt bijvoorbeeld al grotendeels verwarmd met de restwarmte van afvalverwerker Twence, waar onder andere de universiteit Twente, maar ook het voetbalstadion van FC Twente mee verwarmd worden. Omdat de duurzamere warmte hier in overvloed beschikbaar is, kijken we samen met de gemeente in welke delen van de stad uitbreiding mogelijk is. In Deventer of Zwolle is het warmtenet nog niet zo groot en hebben we te maken met andere vraagstukken. Zo zijn we aan het nadenken op welke locatie we een duurzame energiecentrale kunnen bouwen, zodat ook hier in de toekomst steeds meer woningen en bedrijven kunnen worden aangesloten op een duurzamer warmtenet.

Wat ik mooi vind aan Ennatuurlijk is dat niet alleen voor de makkelijke oplossing wordt gekozen, maar dat we ook graag actief zijn op plaatsen waar het op het eerste gezicht wat moeilijker is om warmte te leveren. Samen met de betrokken partijen kijken we hoe de warmte het best lokaal opgewekt kan worden. We gaan uitdagingen niet uit de weg en dat maakt Ennatuurlijk in mijn ogen ook uniek. Ik proef binnen Ennatuurlijk dagelijks de wil om een grote bijdrage te leveren in de transitie van gas naar warmte.

Het is ook goed dat Ennatuurlijk klanten betrekt bij waar we mee bezig zijn. We willen een open en transparante organisatie zijn. En je ziet dat een open dag in een wijk veel indruk maakt op klanten. Ik was zelf aanwezig bij de open dag van Roombeek, in Enschede. Bij binnenkomst was een van onze klanten niet erg enthousiast: ‘Mijn woning is ook aangesloten op jullie warmtenet. Ach ja.. ik ben wel tevreden.’ Maar hij had nog niet eerder gezien waar de warmte in zijn woning vandaan kwam. Nadat hij de energiecentrale van binnen had gezien, zag hoe groot de installaties zijn en meer uitleg had gekregen over de werking hiervan, kwam hij nogmaals terug. Hij was veranderd in een erg enthousiaste klant. Hij sprak constant over ‘ons warmtenet’ en hoe mooi en indrukwekkend hij het systeem vond. Dat vond ik prachtig om te zien! Het warmtenet is van ons allemaal.

Ik denk dat je als klant van Ennatuurlijk in het voordeel bent met een warmteaansluiting in je woning. De verduurzaming van jouw warmtevoorziening is dan immers al geborgd bij Ennatuurlijk. Vergelijk het met een woning met een gasketel. Het gas gaat er straks helemaal uit dus in die woning moet nog behoorlijk geïnvesteerd worden. De woning moet geschikt gemaakt worden voor een andere warmtevoorziening. Op stadsverwarming heb je wat dat betreft een zorg minder en ben je klaar voor de toekomst!”

Foto-actie: wie kookt het lekkerst?!

De bewoners van de flat Moerwijkzicht in Breda gaan volledig over op warmte van Ennatuurlijk. Daarmee gaan ze afscheid nemen van hun gasfornuis om elektrisch te gaan koken. Om onze klanten alvast een voorproefje te geven, organiseerde Ennatuurlijk op zaterdag 1 juli een kookworkshop om te laten zien hoe lekker er op elektriciteit gekookt kan worden. De verse courgettesoep was in ieder geval heerlijk!

U wist zeer waarschijnlijk al dat je lekker kunt koken op elektriciteit. Om samen te kunnen genieten van de kookkunsten van onze klanten organiseren we deze maand een foto-actie. Wie kookt er het lekkerst elektrisch én maakt vervolgens de mooiste of leukste foto van het gerecht? Stuur uw bijdrage voor 10 september 2017 naar klantenservice@ennatuurlijk.nl en maak kans op één van de drie bol.com bonnen ter waarde van 50 euro. Leuk voor een nieuwe wokpan of mooi kookboek!

En vooruit… heeft u nu (nog) een gasfornuis, dan mag u natuurlijk ook meedoen!

kok_280px fotoactie.png