Juni 2018

Banner juni 2018.png

Elke dag zetten meer dan honderd Ennatuurlijk medewerkers hun beste beentje voor om u, onze klant, van warmte te voorzien én een uitstekende service te verlenen. We zijn niet perfect en daarom vragen we regelmatig om tips. Zo hebben duizenden klanten gereageerd op ons laatste grote klanttevredenheidsonderzoek, opgezet door onze afstudeerder Nicky. Bedankt voor al jullie reacties!

We zijn trots dat klanten ons op alle onderdelen van het onderzoek beter beoordelen dan twee jaar geleden. Vooral de hoge betrouwbaarheid van de warmtelevering wordt gewaardeerd, maar ook deze nieuwsbrief blijkt gelukkig in de smaak te vallen. Daarnaast geven klanten aan dat ze onze administratie goed op orde vinden. We vinden het fijn om deze positieve signalen te horen, maar er zijn ook nog verbeterpunten!

De belangrijkste leerpunten voor Ennatuurlijk bestaan uit het beter communiceren na een storing, en het duidelijker uitleggen van onze tarieven. Daarnaast hebben klanten laten weten dat de lancering van de nieuwe Mijn Warmte niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Met name omdat in het begin niet alle functionaliteiten beschikbaar waren. Gelukkig is Mijn Warmte de afgelopen maanden al flink uitgebreid en verbeterd en hier gaan we gewoon mee door. Tips zijn en blijven van harte welkom! Tot slot moeten we ook werken aan onze bereikbaarheid. Klanten vragen ons sneller te reageren op e-mails en zouden graag de mogelijkheid krijgen om ons te benaderen via livechat en Whatsapp. Genoeg zaken dus waarmee we voor u aan de slag gaan!

Ontwikkelingen aardwarmte

Er worden steeds meer maatregelen genomen om Nederland te verduurzamen. Dit alles met als doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Zo vervangt de Amercentrale in Geertruidenberg een steeds groter deel van de steenkool door biomassa als brandstof voor de energie-opwekking, en wordt de aardgaswinning in Groningen uiterlijk in 2030 stilgelegd. Daarmee wordt ook de weg vrijgemaakt voor alternatieve warmtebronnen, zoals aardwarmte.

Bij gebruik van aardwarmte (ook wel geothermie genoemd) wordt warmte uit de bodem benut. Hoe dieper we de grond in gaan, hoe warmer het aanwezige water is. Dit warme water wordt opgepompt en gebruikt om woningen en bedrijven te verwarmen. Een pomp zorgt er vervolgens voor dat het afgekoelde water terugstroomt in dezelfde aardlaag waarna het weer opwarmt.

In steeds meer plaatsen wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het gebruik van aardwarmte. Onder andere in Helmond en in Tilburg, maar ook in Leeuwarden, waar we samenwerken met ECW en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Bent u benieuwd hoe dit werkt?

Bekijk de website van Warmte van Leeuwarden

geothermie_280.png

Kennismaken met Jochen

Foto Jochen_580px.png

We laten u geregeld een kijkje nemen in de keuken van Ennatuurlijk. Deze maand stellen we u voor aan Jochen, Business Controller op de afdeling Finance. Hij vertelt graag wat meer over zijn werk en legt uit waarom cijfers nooit saai worden.

“Ik werk hier vanaf het ontstaan van Ennatuurlijk, nu ruim vier jaar geleden. Mijn baan is erg gevarieerd! Een van mijn taken is het werken aan analyses en rapportages waarmee we kunnen zien of we niet afwijken van eerder gemaakte voorspellingen. Maar ik houd me ook met hele andere dingen bezig. Zo organiseer ik een Energiedag voor directeuren en bestuurders uit de branche en zit ik zelf ook nog regelmatig in de schoolbanken om mijn werk als register controller te mogen blijven uitvoeren.

Dit is nodig omdat het vak doorlopend verandert, bijvoorbeeld door vernieuwde wet- en regelgeving. Daarnaast stuur ik het accounting en reporting team aan. Mijn doel is om het team zo goed en efficiënt mogelijk te laten werken door zowel ruimte te geven als ruggenspraak te bieden. Mijn werk is daardoor heel divers en zeker nooit saai. Zelfs de cijfers niet, want dat is altijd zo’n cliché! Cijfers liegen nooit en geven een goed beeld van waar je naar toe gaat. Het is een uitdaging om op de doelen uit te komen die je vooraf hebt gesteld. Als alle cijfertjes op zijn plaats vallen en mijn rapportage is rond, dan kan ik daar juist van genieten!”

Ook de sfeer op kantoor is voor Jochen een belangrijk element uit zijn werk. “De sfeer is eerlijk en open. Dat blijkt ook uit de omgang met collega’s. Ik krijg er energie van wanneer ik zie dat collega’s lekker in hun vel zitten en met plezier naar hun werk komen. We waarderen elkaar, maar durven tegelijkertijd ook kritisch te zijn zodat we met elkaar onze gezamenlijke doelen kunnen bereiken.”

“Wat ik ook erg positief vind aan het werken bij Ennatuurlijk, is de mate waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Als je een goed idee hebt, dan wordt er ook gekeken of dit uitgevoerd kan worden zonder dat daar een lange doorlooptijd aan vast zit. Ik denk dat dit wel een verschil is met veel andere bedrijven.”

Jochen heeft door zijn werkzaamheden weinig direct contact met klanten, maar hij heeft nog wel een afsluitende boodschap. “Ik ben trots deel uit te maken van een bedrijf dat werkt aan een duurzame toekomst. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze klanten.  Ik denk dat je als klant van Ennatuurlijk in het voordeel bent met een warmteaansluiting in je woning. Je loopt daarmee voorop in de transitie van gas naar een duurzamer alternatief. En daar mag je best trots op zijn!”

De winnaar is bekend!

Met uw warmteaansluiting bent u al voorbereid op de toekomst, maar dat geldt niet voor iedereen. Hoe kan Ennatuurlijk een groep particuliere woningeigenaren enthousiast krijgen om in een keer over te stappen op warmte? Deze case hebben we voorgelegd aan studenten en starters die deelnamen aan de Urban Energy Challenge. En dat heeft gezorgd voor een spannende competitie! In de vorige nieuwsbrief gaven we al een introductie, inmiddels is de challenge tot een ontknoping gekomen!

Tijdens de finale op 25 mei presenteerden de diverse teams hun innovatieve oplossingen aan een onafhankelijke jury van prominenten uit de energiesector. Het tweede team presenteerde het platform ‘WIJkunnen’, met een integrale aanpak waarbij bewoners via de kinderen in een voor warmte geschikte wijk geïnformeerd worden over de transitie naar duurzamere warmte. ‘WIJkenners’ uit de wijk zouden daarbij fungeren als lokale ambassadeurs tijdens de ‘warmloop’ activiteiten.

Dit team – onder de naam Team Gas-Off – heeft uiteindelijk de overwinning mogen vieren, met hun creatieve en gedetailleerd uitgewerkte oplossing! Zij mogen solliciteren naar een traineeship binnen Ennatuurlijk.

Bekijk hier een impressie van de finaledag

UEC logo_280px.png