Veelgestelde vragen over de btw-verlaging

Vanwege de gestegen energieprijzen heeft de overheid maatregelen genomen om de energiekosten te verlagen. Eén van deze maatregelen is het tijdelijk verlagen van het btw-tarief op energie van 21% naar 9%. Deze verlaging gaat in per 1 juli 2022 en geldt tot en met 31 december 2022. Hiermee worden jouw energiekosten het komende halfjaar lager. 

Per 1 juli 2022 verrekenen we jouw warmteverbruik en vaste kosten tegen 9% btw. Voor de meeste klanten betekent dit dat het maandelijkse voorschot omlaag gaat. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden.   

Waarom wordt de btw verlaagd? 

Ter compensatie van de gestegen energieprijzen heeft de overheid besloten om het btw-tarief op energie tijdelijk te verlagen van 21% naar 9%. Op deze manier worden de energiekosten voor huishoudens enigszins gedempt. Deze verlaging gaat in per 1 juli 2022 en geldt tot en met 31 december 2022.   

Hoelang blijft het verlaagde btw-tarief van kracht? 

De tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 9% geldt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022.  

Wijzigt mijn voorschot? 

In de meeste gevallen wel. Je ontvangt van ons een brief of e-mail waarin we uitleggen wat er met je voorschot gebeurt. In de standaard situatie blijft je voorschot exclusief btw hetzelfde, maar vanwege het verlaagde btw-tarief wordt het voorschot inclusief btw lager. Met ingang van 1 juli 2022 ontvang je van ons (voorschot)facturen waarop het lagere btw-tarief van toepassing is. Betaal je via automatische incasso? Dan schrijven we vanaf juli een lager bedrag af van je bankrekening. Betaal je handmatig? Dan zie je in juli op je factuur het gewijzigde voorschotbedrag terug. Uiteraard kun je je gewijzigde voorschot vanaf 1 juli ook online inzien via www.mijnwarmte.nl.  

Voor een aantal klanten blijft het voorschot ongewijzigd. Indien dit op jou van toepassing is ontvang je hierover persoonlijk bericht. 

Wat gebeurt er met mijn voorschot zodra het btw-tarief weer naar 21% gaat? 

Zodra het btw-tarief weer naar 21% gaat, dus met ingang van januari 2023, passen we jouw voorschot hier ook weer op aan. Je ontvangt ook dan weer een persoonlijk bericht waarin we uitleggen wat dit voor jou betekent.  

Moet ik mijn meterstanden per 1 juli 2022 aan jullie doorgeven? 

Dit mag, maar is niet per se nodig. Per 1 juli 2022 verrekenen we jouw warmteverbruik en vaste kosten tegen 9% btw. Om jouw verbruik tegen het juiste btw-tarief af te rekenen, berekenen we jouw meterstand(en) op 1 juli 2022. We kunnen dit nauwkeurig berekenen op basis van de meest recente meterstanden die wij van jou in onze administratie hebben. Heb je een slimme meter? Dan lezen we jouw meterstanden automatisch uit op deze datum. 

Uiteraard mag je je meterstand ook zelf aan ons doorgeven. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij onze klantenservice vragen we je vriendelijk om je meterstand online door te geven via www.mijnwarmte.nl.  

Kan ik het verlaagde btw-tarief ook terugzien op mijn jaarafrekening?  

Ja op je jaarafrekening kun je zien welk percentage btw gebruikt is in welke periode. Je zult dan een splitsing zien op 1 juli 2022. Net als de splitsing per 1 januari wanneer de tarieven wijzigen.  

Ik wil dat mijn voorschot hetzelfde blijft, wat kan ik het beste doen?  

Je kunt je voorschot via www.mijnwarmte.nl of onze klantenservice weer aanpassen naar het oude bedrag. Dit kan vanaf 1 juli. Wanneer je deze wijziging voor 5 juli doorgeeft gaat het in de maand juli nog in. Alle wijzigen na 5 juli gaan per augustus in.  

Voor welke producten wordt de btw verlaagd? 

De verlaging geldt voor alle producten op je voorschotfactuur, met uitzondering van de korting Greenchoice en de aansluitbijdrage. 

Welke maatregelen heeft de overheid nog meer getroffen? 

Alle huishoudens in Nederland krijgen een vergoeding. Door de stijgende energieprijzen heeft de overheid ervoor gekozen voor een aantal maatregelen.

Klik hier voor meer informatie over de heffingskorting