Wij zijn Warmtebedrijf Hengelo

Warmtebedrijf Hengelo is het meest innovatieve warmtenet van Nederland. Op deze pagina vind je alle achtergrondinformatie over dit samenwerkingsverband in Hengelo. 

Tekst

Over Warmtebedrijf Hengelo 

Warmtebedrijf Hengelo is een lokaal warmtebedrijf dat woningen en bedrijven voorziet van duurzamere warmte en koude in Hengelo. Dat doen we met behulp van een warmtenet dat wordt verwarmd met warmte afkomstig van afvalenergiebedrijf Twence en Nobian – warmte die zonder ons wellicht verloren zou gaan.  

De initiatiefnemers achter Warmtebedrijf Hengelo 

Er ligt al sinds 2005 een warmtenet in Hengelo, maar warmtelevering is niet de corebusiness van de gemeente. Uit onderzoek bleek destijds bovendien dat het warmtenet zonder uitbreiding en kostenvermindering niet rendabel was en dat er sprake was van operationele risico’s. Daarom ging de gemeente in 2016 de samenwerking aan met toenmalig Alliander DGO (het bedrijf dat nu Firan heet) en warmtebedrijf Ennatuurlijk.  

Achter Warmtebedrijf Hengelo zit een samenwerking tussen gemeente Hengelo en Ennatuurlijk. Samen voorzien we Hengelo van warmte en koude en die warmte leveren we met behulp van de cascadering van warmte. ‘Cascadering’ betekent het hergebruiken van warmte. In ons geval gaat de warmte van afvalenergiebedrijf Twence, via Nobian en vervolgens via ons warmtenet naar jouw bedrijf of woning. 

Hoe werkt het warmtenet in Hengelo precies? 

Bij de verbranding van regionaal b-hout en afval bij Twence wordt hete stoom geproduceerd. Een deel van die stoom wordt hergebruikt in Enschede en een deel wordt bij Nobian gebruikt voor zoutwinning. Bij dat proces ontstaat bij Nobian warmte van een lagere temperatuur. Een deel van die warmte wordt rechtstreeks gebruikt door omliggende bedrijven, een ander deel van de lagere temperatuur warmte wordt door inzet van warmtepompen verder opgewarmd met behulp van de zonne-energie van Twence. Zo benutten we de warmte op een optimale manier door middel van cascadering. En dat maakt het warmtenet in Hengelo een van de meest innovatieve van Nederland. 

Tekst

Prijs voor meest innovatieve warmtenet van Nederland  

De werking van het warmtenet in Hengelo is zelfs zo innovatief, dat we tijdens het Nationaal Warmtecongres 2020 werden verkozen tot het meest innovatieve warmtenet van Nederland. We zijn supertrots op deze prijs en nog trotser op de bijdrage die we hiermee leveren aan het verduurzamen van de regio Twente. In onderstaande video vind je meer informatie over de uitreiking en legt Claudio Bruggink, wethouder van de gemeente Hengelo, uit wat de plannen voor de toekomst zijn.   

Media
Tekst

De voordelen voor jou 

Naast de duurzaamheid profiteren bedrijven en gezinnen die zijn aangesloten op het warmtenet ook van andere pluspunten. Voor een bedrijf kan het resulteren in het wegvallen van onderhoud en een sprong in het energielabel, wat kan zorgen voor een hogere waarde van het bedrijfspand. Huishoudens gaan niet meer voor warmte betalen dan voor gas en ook is er thuis geen sprake meer van onderhoudskosten aan de cv-ketel. En, misschien wel het belangrijkste: we creëren met z’n allen een vermindering in de CO2-uitstoot. Dit is iets om trots op te zijn.

Ook bijdragen aan de energietransitie?

Doe hieronder de postcode check en kom erachter of we op jouw postcode al actief zijn!